Головна сторінка / Новини / Підвіконня: яке покриття краще?

Підвіконня: яке покриття краще?

Зовнішній вигляд, стійкість до механічних пошкоджень і, в цілому, показники якості підвіконня безпосередньо залежать від покриття. Ми пропонуємо огляд основних видів поверхонь, які сьогодні використовують виробники: це шпона (для ДСП /МДФ-подоконників), ПВХ – плівки і ДПШП (ламінати) для пластикових виробів.  

Шпона

 Шпона - облицювальний матеріал у вигляді тонких листів деревини, який утворюється струганням брусів коштовних порід (строганий шпон), або лущенням коротких пропарених колод з берези, вільхи, сосни на спеціальних верстатах (лущена шпона). Найпоширенішим є шпон із дубу, його традиційно використовують у виробництві меблів і підвіконь із ДСП і МДФ.

Шпоновані підвіконня відрізняються красивим і натуральним виглядом, різноманітністю кольорів і текстур. Шпона довговічніша і дешевша за масив дерева. Підвіконня із шпонованою поверхнею важить менше, ніж вироблене з цілісного дерева.

Головний недолік шпонованих підвіконь – потемніння й вигорання шпони під впливом сонячних променів. Крім того, шпона чутлива до вологи. Пошкоджене покриття пропускає вологу, що незмінно веде до руйнування самої підвіконної дошки-основи. Шпон– дуже вимогливий у догляді матеріал. Для його очищення не можна використовувати звичайні засоби, бо жорсткі спричинять появу подряпин, а м'які містять розчинники, які руйнують лак і деревину.

ПВХ-плівка

Покриття з полівінілхлориду (ПВХ-плівка) - це схожа на папір, тонка плівка, яку найчастіше наносять на підвіконня економкласу. Поверхня має середню термостійкість, легко миється рідкими очищуючими засобами.

Пластикове підвіконня, ламіноване ПВХ-плівкою, використовують в основному для простих інтер'єрів, оскільки воно досить швидко втрачає презентабельний зовнішній вигляд. Шорстка поверхня з часом вбирає пил і бруд, на ній залишаються плями від кави та вина, яких позбавитися вже неможливо. Cама по собі ПВХ-плівка досить м'яка, тому має низьку стійкість до утворення подряпин від квіткових горщиків та важких предметів, якими зазвичай прикрашають підвіконня. Реставрації це покриття не підлягає. Зносостійкість таких підвіконь є найнижчою, якості відповідає і ціна. 

 

 Покриття з декоративних паперово-шаруватих пластиків (ДПШП)

Паперовошаруватий пластик – це найсучасніший, високоякісний матеріал, який, завдяки цілому набору унікальних характеристик, широко застосовується у різноманітних сферах. Виробники називають цей матеріал "laminate". Строго кажучи, визначення «пластик» тут не зовсім доречне. ДПШП отримують шляхом гарячого пресування спеціального паперу (крафт-паперу), просоченого фенольними (для внутрішніх шарів) і меламіновими (для зовнішніх шарів) смолами. Кількість шарів визначає товщину листів ДПШП, а меламіну у верхньому шарі - зносостійкість.

В англійській мові ДПШП мають спільну назву laminates (ламінати), і поділяються на: HPL (High Pressure Laminates - ламінати високого тиску), CPL (Continuous Pressure Laminates - ламінати конвеєрного виробництва) і ламінати з глянцевим акриловим покриттям EPL.

HPL-покриття (High Pressure Laminat) - пластик високого тиску. Термін HPL означає спосіб виробництва матеріалу: «пачка» паперів (крафт-папір для внутрішніх шарів, декоративний - для поверхні, оверлей - для захисту поверхні) просочується фенолформальдегідними і аміноформальдегідних смолами та спресовується під тиском в поверховому пресі. При пресуванні застосовується технологічне оснащення, яке визначає текстуру поверхні. Як результат, отримують різні типи поверхні: глянець, «сатин», текстури різних порід дерева, мармуру та ін. HPL має цінні для використання у побуті характеристики: він абсолютно вологостійкий, стійкий до утворення подряпин, термостійкий, стійкий до побутових розчинів і хімікатів. Тому покриття HPL найчастіше використовують для ламінування стільниць. HPL виготовляється тільки в листах, тому ним неможливо облицьовувати підвіконня - він не гнеться.

 

 CPL-покриття (Continuous Pressure Laminat) - пластик безперервного способу виробництва, який виготовляють в стрічкових пресах, при менших тисках, а тому він має більш низькі фізико-механічні показники. Застосування такого методу пресування у поєднанні з точним температурним режимом є гарантією високої пластичності матеріалу, а також дозволяє випускати його в листах та рулонах, а, отже, це покриття з успіхом використовують для ламінування підвіконь. Виробники CPL пропонують велику гаму декорів та типів поверхонь. CPL-плівка являє собою гомогенний шар спеціально обробленого паперу, який у процесі виготовлення під високим тиском та температурою, просочується смолами меламінів. Таке покриття у порівнянні з ПВХ-плівкою є більш стійким до різних механічних впливів, має підвищену стійкість до високих температур (практично до 90 градусів!), високу вологостійкість, стійкість до побутових миючих засобів і розчинників. Оскільки поверхня абсолютно гладка, вона характеризується стійкістю до забруднень і накопичення мікроорганізмів. Підвіконня, ламіновані меламіновою CPL-плівкою, відносяться до еліт-класу. CPL-покриття забезпечує стійкість до різних механічних впливів - на ньому практично не залишається опіків сигарет і подряпин. Недоліком пластикових підвіконь, ламінованих CPL, є неможливість реставрації підвіконня, а так само високі показники температурного стиснення / розширення.

 

EPL-покриття - інноваційний акриловий ламінат, що має найвищі споживчі характеристики. Він створюється зовсім іншим способом, ніж ламінати HPL і CPL. Тут використовується багатошаровий матеріал на паперовій основі (в ламінатах HPL / CPL він гомогенний), який просочується прозорим акрилом. У складі EPL-покриття немає ні розчинників, ні формальдегіду, який є небезпечним канцерогеном. На різних стадіях виробництва під впливом електронно-променевого пучка (без застосування тиску і високих температур) шари спресовуються один з одним і тверднуть. Так створюється закрита структура поверхні, яка відрізняється високою зносостійкістю.

Підвіконня, що ламіновані EPL-плівкою, відносяться до преміум-класу. Вони екологічні і мають підвищену стійкість до утворення подряпин. Глянцеве акрилове покриття має антистатичні властивості (відштовхує пил). EPL-поверхня є абсолютно гладкою, вона не має пор, тому не вбирає пролиті фарбувальні речовини (каву, вино). Догляд за поверхнею мінімальний, її досить протерти вологою серветкою. Ламіновані EPL пластикові підвіконня, виготовлені з якісної сировини, мають відмінну волого- і паростійкість. Вони не вигорають і зберігають естетичний вигляд на довгі роки. Крім того, завдяки використанню поліакрилатів, EPL-покриття передає найдрібніші колірні нюанси декорів, які зовні не відрізнити від текстур натурального дерева і мармуру. Додаткова перевага - тактильні відчуття. Низька теплопровідність поліакрилатів надає EPL поверхні тепло і приємну оксамитовість на дотик. Приклад використання EPL-плівки у виробництві підвіконь - колекція TM DANKE.

Рекомендуємо ознайомитися!
8 причин вибрати якісне підвіконня: - пiдвiконня Danke 8 причин вибрати якісне підвіконня:

Настільки звичне, що ми його не помічаємо, до певного часу... Настільки непримітне, що ми про нього навіть не замислюємося, доки не розкриваємо фіранки... Настільки зручне, що ми не уявляємо свій будинок без нього... Підвіконня грає чималу роль в інтер'єрі, а тому повинно бути якісним.